Under mars och april har studenterna Frida Ahlgren & Sara Andersson, studenter på Beteendevetenskapligt kandidatprogram med inriktning psykologi vid Uppsala universitet, genomfört intervjuer med några av Vitisas familjehem.
De skriver under våren sin kandidatuppsats i ämnena utvecklingspsykologi och socialpsykologi. De riktar in sig på skydds- och riskfaktorer för mående, utanförskap och sysselsättning hos barn och ungdomar som är eller har varit familjehemsplacerade. I sin studie vänder de sig till familjehemmen för att få deras perspektiv.
Några familjehem har intervjuats på plats och några genom videomöten. Ansvarig forskare, Kahl Hellmer, har stöttat och handlett sina adepter. Frida och Sara har tagit fram intervjufrågorna i samråd med Kahl. Målsättningen var att få fram frågor som fångar upp de primära aspekterna men med en bredd som skapar utrymme även för andra infallsvinklar. Efter första intervjun ändrade de hur frågorna skulle formuleras något, i stort upplever de att deras frågor har uppfyllt målsättningen.
Under intervjudagarna har Sara och Frida varit på plats och även kunnat få liten en inblick i vår verksamhet.
Frida och Sara berättar att de hade relativt låg kunskap om familjehem innan och hade inte förstått vidden av vilket arbete de gör. Frida är överraskad över vilket engagemang, driv och kompetens familjehemmen besitter. Sara instämmer och poängterar hur inspirerande familjehemmen varit för dem. Frida och Sara hade inte heller någon kunskap om formen konsulentstödd verksamhet och vad det innebär. De menar att de är positivt överraskade på alla plan och har fått stor respekt för de som gör jobbet inom branschen.
Konstateranden de har kunnat göra så här långt är att samtliga familjehem anger att grundstruktur, stabilitet och trygghet är viktigt, att barnen blir sedda och hörda. Tilliten är viktig, att man håller det man lovar; ”har man lovat att det ska bli köttbullar så fixar man köttbullar”, är ett exempel. Att man inte gör skillnad på familjehemsplacerade barn mot biologiska barn som bor i kärnfamiljer, och att om inte skolan funkar så funkar ingenting. En kommentar som fastnat hos Frida är när ett av familjehemmen beskriver att ha familjehemsplacerade barn tillför dem mer än vad de tillför barnen. Det visar på syftet bakom att ta sig an uppdraget menar hon.
Sara och Frida hoppas att deras arbete ska leda till att fler vill bli familjehem och att man redan som ung kan engagera sig i området. Som exempel menar de att studenter som kommer efter dem väljer att fördjupa sig inom liknande frågor och att de genom denna studie har fått uppslag och idéer till vidare studier i ämnet, eller kanske väljer att arbeta inom området. De menar att de kanske kan inspirera tjänstemän på högre instanser att få nya perspektiv och bli varse om eventuella förändringar kan vara nödvändiga.
Sara och Frida är samstämmiga i sina framtidsvisioner och yrkesdrömmar. De strävar efter att hitta ett arbete där de ser att de faktiskt bidrar till förändring och gynnar samhällsutvecklingen. Det primära kommer att vara människor, att jobba med- och hjälpa andra människor – att påverka livsöden. Att jobba förebyggande.
Nu ska Sara och Frida åka hem och transkribera sina intervjuer, analysera och identifiera mönster och teman samt skydds- och riskfaktorer. Uppsatsen ska vara klar till och publiceras till sommaren, vi på Vitisa kommer hålla er uppdaterade om var. I höst kommer Sara och Frida till oss på Vitisa och håller en föreläsning där vi kommer få ta del av deras slutsatser. Håll utkik på vår hemsida och Facebook om datum.
Närmast väntar sommarjobb på polisen för Frida, Sara ska också sommarjobba, men i en annan bransch och fokusera på vidare studier inom juridik och relevanta kurser, troligtvis socialrätt.
Vi på Vitisa är tacksamma och stolta över att få vara en del i arbetet och att få bidra till ökad kunskap i ämnet, något som på sikt kan ge bättre förutsättningar för omhändertagna barn och ungdomar.
Är du intresserad av att bli familjehem?
Maila till info@vitisa.se eller ring Erica Müller 070-733 30 78 eller Hanna Lindström 072-702 22 69.